Opiskelijakokemuksia

Opiskelijakokemuksia

Väänänen Katri

Projekti johtikin sisustusalan yrittäjyyteen

Minulla on ollut mieheni kanssa parinkymmenen vuoden varrella useita yhteisiä sisustus- ja remppaprojekteja. Vuonna 2015 meille tuli mahdollisuus päästä remontoimaan minulle todella rakasta sukutilaani, joka on ollut mummulani aina tuohon vuoteen 2015 saakka. Projekti tuntui heti alkuun niin suurelta, että ajattelimme pyytää ammattilaista mukaan sisustuksen suunnitteluun. Aloin kuitenkin pohtia, pitäisikö minun hankkia itselleni ammatillinen osaaminen rakkaaseen harrastukseeni. Sisustusakatemia lehti-ilmoitus Kalevassa oli täydellinen vastaus pohdinnoilleni. Aloitin sisustussuunnitteluopinnot Oulun Sisustusakatemiassa alkuvuodesta 2016.

Olin opintojen aikana hoitovapaalla ja pohdiskelin ammatillista tulevaisuuttani. Opinnot imaisivat mukaansa, enkä nähnyt enää muuta vaihtoehtoa kuin alkaa miettimään tulevaisuuttani ammatillisesti sisustamisen parissa.

Oulun Sisustusakatemian silloinen koulutusvastaava Lea Sämpi keskittyi opettamisessa kaikkein tärkeimpiin seikkoihin, ja hänen todella ammattimainen ote innosti itseänikin tekemään työni tunnollisesti. Pidin erityisesti Lean ponnekkaista suosituksista kehittää piirtämistaitoa. Olin jopa yllättynyt kuinka kattavan osaamisen sain Sisakin kurssilla sisustussuunnittelijana työskentelyyn. Lean luovuus, taiteellisuus ja tekninen osaaminen ovat niitä asioita, joita opettajassa arvostan ja jotka kantavat omassakin työskentelyssä eteenpäin.

Kesällä 2016 istuin mieheni Tonin kanssa pihakiikkuun ja aloimme tehdä A3-kokoiselle paperille mind mapia elämästämme. Mieheni remontoi taloamme ja opiskeli täysipäiväisesti, joten hänelläkin oli tulevaisuuden ammatillinen suuntautuminen mietinnässä. Mind map osoitti, että haaveemme, osaamisemme ja innostuksemme on meidän uusi, tuleva yhteinen yrityksemme.

Tuo mind map alkoi terävöityä ja vuoden 2017 alkupuolella lähdimme jo ensimmäisille messuille Tukholmaan, josta alkoi maahantuotavien brändien etsintä. Seuraava messumatka suuntautui huhtikuussa Milanoon maailman suurimmille sisustusalan messuille. Yrityksemme Valavan perustimme kesällä 2017. Varsinainen liiketoiminta käynnistyi huhtikuun alussa 2018. Valava on mukavasti kasvattanut liiketoimintaansa ja liiketoiminnan kärki on kirkastunut parin toimintavuoden jälkeen.

Opiskeluaikana opettajani Lea kyseli kovasti, perustaisiko joku Ouluun valaisinliikkeen. Valavan tuotevalikoima lähtikin Lean innoittamana liikkeelle juuri valaisimista, mutta laajeni nopeasti myös kalusteisiin, akustiikkatuotteisiin, pintamateriaaleihin sekä ulkokalusteisiin. Valavan oma kalustetuotanto, joka kantaa brändinimeä Vuotto, käynnistyi vuonna 2019. Vuotto-kalusteet ovat tähän saakka olleet täysin mittatilauskalusteita, jotka syntyvät Tonin toimesta käsityönä.

Sisustusakatemian opintojen päätyttyä opiskelin itsenäisesti AutoCAD LT:n käytön ja viimein vuonna 2019 suoritin näyttötutkintona myös sisustusalan ammattitutkinnon. Minulla on ollut myös ilo jakaa osaamistamme sekä tuotetietoa Sisustusakatemian opiskelijoille. Olemme käyneet Valavan edustajina puhumassa muun muassa akustiikasta ja pintamateriaaleista. Toivon mukaan pääsemme pian ottamaan vastaan yritysvierailulle myös sisakilaisia, kun lähitulevaisuudessa Ouluun omaan kotipihapiiriimme valmistuu Valavan showroom. 

Iso kiitos ammatillisen uramme ponnahduslaudallemme Sisustusakatemialle. Sekä erityiskiitos Lealle, rakkaalle ystävällemme sekä mentorille.

- Katri Väänänen
Pesso Satu

Paras koulutus inspiroi alalle

Varhainen muistikuva lapsuudestani on, että harrastin jo silloin asuntojen pohjakuvien piirtelyä.  Kasvoin Helsingissä ja Vantaalla, ja muistan ulkoillessamme katselleeni tarkkaan kerrostalojen ikkunoita ja kotien valaistuksia. Se oli niin kodikasta!

Olen kasvanut perhekeskeisesti ja kodin sisustaminen on ollut aina sydäntäni lähellä. Minulle kävi, kuten monelle muullekin keski-ikäiselle, etten oikein tiennyt enää, mikä minusta tulee isona. Kolme lastamme kasvoi aikuiseksi ja lähes kaksikymmentä vuotta kestänyt terveydenhoitoalan vaativa työ vei mehut. Kaipasin muutosta elämääni. Pienellä burn out-lomalla maatessani luin lehteä ja huomasin Sisustusakatemian ilmoituksen.  Siltä istumalta ilmoittauduin kurssille. En mahtunut syksyllä 2018 alkavaan Helsingin ryhmään, joten minulle tarjottiin mahdollisuutta aloittaa opinnot juuri aloitetun Nordic Design Academyn verkkokoulutuksen testikäyttäjänä. Sen avulla sain erittäin hyödyllistä peruskoulutusta ja hyvin tehtyjen videoiden avulla aloin päästä sisälle sisustamisen ihmeelliseen maailmaan. Suoritin kurssin pikavauhtia, tein päättötyön ja helmikuussa 2019 aloitin Sisustusakatemiassa.

Meillä oli hyvä, kannustava ryhmä ja ammattitaitoiset opettajat. Olen opiskellut paljon elämäni aikana, mutta voin täydestä sydämestäni sanoa, että yksityinen Sisustusakatemia on ollut paras koulu, missä itse olen ikinä ollut! Siellä keskitytään oleelliseen ja loppujen lopuksi ilta- sekä lauantaiopiskelu ei ollut lainkaan vaativaa kaltaiselleni, viisikymppiselle opiskelijalle. Oikeastaan minua harmitti, kun opinnot olivat ohi tammikuussa 2020!

Valmistuttuani olen työskennellyt edelleen samoissa terveydenhoitoalan tehtävissä, mutta höllensin tahtia nelipäiväiseksi. Nyt minulla on aikaa keskittyä kevytyrittäjänä sisustussuunnitelmien tekoon. Sain melkein heti valmistuttuani ensimmäisen palkallisen suunnittelutyön ja aion markkinoida töitäni mahdollisimman pian Instagramin ja Facebookin kautta. Haluan keskittyä tavallisten ihmisten koteihin, joissa säilytetään paljon vanhaa, tuunataan ja ideoidaan uutta! Se on visioni ja uskon olevani siinä hyvä!

Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, etsiydynkö esimerkiksi kokonaan sisustusalalle. Kiitos Nordic Design Academylle ja Sisustusakatemialle inspiroivasta puolentoista vuoden ajanjaksosta!

- Satu Pesso

Sarica Timberg

Rakkaudesta sisustamiseen

Sisustaminen on ollut minulle verissä jo nuoresta saakka, jolloin oman huoneen järjestys vaihtui tiuhaan tahtiin.
Sisustusakatemian kurssiin osallistuminen tuli ajankohtaiseksi syksyllä 2011, jolloin halusin vastapainoa tiiviiseen työtahtiin. Kurssi oli monipuolinen, visuaalinen opintokokonaisuus, josta sai hyvää tietoutta sisustussuunnittelun perusteisiin, väreihin ja tyylisuuntiin. Oli myös mahtava viettää aikaa samanhenkisten ihmisten kanssa. Bonuksena kurssilta sain uusia ystäviä, jotka kuuluvat ystäväpiiriini vielä tänkin päivänä. Sisustusakatemian kurssi poiki itselleni myöhemmin myös viheralan opintoja, joista valmistuin viherrakentamisen artesaaniksi vuonna 2015. Vuonna 2017 olen perustanut oman yritykseni, Livemore osk, jonka alla toimii sisustusmerkkini ja verkkokauppani bloomingday, toimin hollantilaisen Overseas-sisustustekstiilien agenttina ja viheralansuunnitteluni toimii Piha ja puistotie -nimen alla. Opiskelu kannattaa aina. Se on investointia itseensä sekä sen myötä saa pääomaa, joka kulkee mukanasi läpi elämän. Lähde rohkeasti toteuttamaan unelmiasi!

Piha ja puistotie

 

 

- Sarica Timberg

“Tein opiskelut työni ohella jonka jälkeen sain pätevyyden olla Isku konsernissa sisustussuunnittelijana.

Koulutuksesta on ollut suuri hyöty nykyiseen työhöni missä toimin keittiö -ja sisustussuunnittelijana Espoon Keittiömaailmassa.”

- Pia Käyhkö

“Olen aikoinaan opiskellut sisustus- ja kalustealan artesaaniksi, mutta työt suuntautuivat muualle. Vuonna 2014 huomasin Sisustusakatemian tarjoavan Sketchup-opetusta jonne osallistuin, ihastuin Skethcupin käyttöön täysin ja pian huomasinkin jo olevani sisustussuunnittelukurssilla kertaamassa vuosia aiemmin oppimaani.

Ajatuksena oli oman yrityksen perustaminen, tai ainakin alan vaihto sisustamisen pariin. Lähdin lopulta opiskelemaan vielä rakennuspiirtäjäksi kun hurahdin 3D-mallintamiseen niin täysin ja nykyään työskentelen rakentamisen alalla projektisihteerinä. Suosittelen kurssia kaikille sisustusalasta suunnitteleville ja varsinkin alanvaihtajille. Opinnot sopivat hyvin työn oheen ja opetus oli monipuolinen ja konkreettinen kattausläpi sisustamisen, myös ryhmähenkemme oli loistava.”

- Henna H.
Pia Uhlbäck

TOTEUTUNUT UNELMA

“Neljänkympin kriisi pysäytti minut miettimään mitä oikeasti elämältä haluan? 20 vuotta markkinointialalla pienkoneiden parissa alkoi tuntua yhä nihkeämmältä.
Unelma uudesta ammatista syttyi, kun ymmärsin että intohimoisen sisustusharrastuksen ja työn yhdistäminen voisi olla mahdollista. Lähdin etsimään ratkaisua tilanteeseen ja löysin Sisustusakatemian.

Sisustusakatemian sisustussuunnittelukurssi oli monipuolinen ja sen pystyi suorittamaan kivasti työn ohessa. Luennot olivat tuhteja tietopaketteja ja luennoitsijat alan ammattilaisia ja konkareita. Yritysvierailut taas olivat odotettuja ja antoisia, ne toivat vaihtelua luentopäiviin. Antoisimpia olivat harjoitustehtävät. Niiden purku yhdessä opettajan ja muiden opiskelijoiden kanssa oli oppimista parhaimmillaan. Päättötyö puolestaan konkretisoi kaiken opitun ja lopputuloksena syntyi sisustussuunnitelma oikealle asiakkaalle, turvallisesti opettajan ohjauksessa.

Olen aina salaa haaveillut omasta sisustusputiikista. Kurssin aikana innostuin myös asuntojen stailauksesta. Perustin yritykseni, Living 24/7 ja lähdin tarjoamaan asuntojen myyntistailauspalvelua. Ensimmäiset stailauskeikat sain keväällä 2014 ja vuotta myöhemmin toteutin unelmani sisustusputiikista ja avasin verkkokaupan piensisutustarvikkeille osoitteessa living 247. Vastaanotto on ollut niin hyvä, että olen jo voinut jäädä palkkatyöistä pois.

Sisustusakatemia oli elämäni käännekohta, sillä sieltä saatujen oppien innoittamana uskalsin toteuttaa unelmani.” 

www.livings247.fi

 

- Pia Uhlbäck
Christa Wikström

Olen aina ollut kova sisustamaan, järjestämään ja touhuamaan. Useimmiten minut löytää maalisudin varresta tai joku muu työkalu kädessä. Vaikka käsillä tekeminen ja visuaalisuus ovat aina olleet minua itseään, työelämässäni tein joitan ihan muuta, toimistototöitä. Haave omasta yrityksestä oli kuitenkin itänyt mielessäni monta vuotta, mutta rohkeus hypätä uuteen ei kuitenkaan riittänyt, kunnes..

Hain Helsingin Sisustusakatemiaan opiskelemaan ja siitä se ajatus sitten lähti. Koulutus antoi itselleni niin paljon rohkeutta, että sanoin itseni irti vakituisesta työpaikastani ja perustin oman toiminimen, CisustusDomon.

CisustusDomo on erikoistunut sisustussuunnitteluun, stailaukseen sekä ”tuunaamiseen”.

Tällä hetkellä suurin osa ajastani menee asuntojen stailauksiin, joita teen niin yksityisille kuin yrityksillekin – ja yksinkertaisesti rakastan sitä mitä teen. Ilman Sisustusakatemiaa tuskin olisin uskaltanut tehdä näin rohkeaa päätöstä. Toki joskus tulee niitä epäuskon hetkiä ja ajatuksia, ”mitä jos tämä ei sittenkään onnistu” mutta sitä se yrittäjyys on. Hetkeäkään en vaihtaisi pois, kunpa vaan olisin uskaltanut tehdä tämän ratkaisun jo monta vuotta aikaisemmin.

www.cisustusdomo.fi

www.cisustusdomo.fi/blogi

- Christa Wikström

“Onneksi koulutus eteni joustavasti iltaisin ja viikonloppuisin, joten osallistuminen ei ollut työssäkäyvällekään ylitsepääsemätöntä ja mielenkiintoisten aihepiirien ansiosta aikakin kului siivillä ja sain samalla uusia samanhenkisiä ystäviä.”

 

- Johanna Malmivaara

“Viettäessäni äitiyslomaa kotona, aloin pohtia haluanko palata takaisin koulutustani vastaavaan työhön vai keksisinkö jotain muuta. Pitkään pohdittuani päätin kuunnella sydämeni ja intohimoni ääntä, ja hakeuduin Sisustusakatemian sisustussuunnittelu-koulutukseen. Koulupäivät olivat odotettuja ja toivat ihanaa vastapainoa kotona vietetylle ajalle. Esimerkiksi monet yritysvierailut ovat jääneet muistoihin pitkiksi aikaa ja palo sisustamisen roihahti koulutuksen aikana ilmiliekkeihin.

Koulutuksen aikana tajusin kuitenkin, että tie esimerkiksi sisustusyrittäjänä olisi kivikkoinen ja päätin palata takaisin koulutustani vastaavaan työhön sekä jatkaa sisustuksen parissa enemmän harrastuspohjalta. Olen kuitenkin päässyt käyttämään oppejani niin kotioloissa kuin ystävien ja tuttavien auttamisessa. Viimeisimpänä työnäni on uuden omakotitalomme vanhan pihasaunan remontointi. Ja eihän sitä koskaan tiedä mitä sitä vielä keksiikään - koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa suuntaa!”

- Jutta T.

Olen opiskellut aikoinaan sisustus- ja kalustealan artesaaniksi, mutta työt suuntautuivat muualle. Vuonna 2014 huomasin Sisustusakatemian tarjoavan Sketchup-opetusta, jonne osallistuin. Ihastuin Skethcupin käyttöön täysin ja pian huomasinkin jo olevani sisustussuunnittelukurssilla kertaamassa vuosia aiemmin oppimaani.

Ajatuksena oli oman yrityksen perustaminen tai ainakin alan vaihto sisustamisen pariin. Lähdin lopulta opiskelemaan vielä rakennuspiirtäjäksi kun hurahdin 3D-mallintamiseen niin täysin ja nykyään työskentelen rakentamisen alalla projektisihteerinä.

Suosittelen kurssia kaikille sisustusalasta suunnitteleville ja varsinkin alanvaihtajille. Opinnot sopivat hyvin työn oheen ja opetus oli monipuolinen ja konkreettinen kattaus läpi sisustamisen, myös ryhmähenkemme oli loistava.

- Henna H.
Susanna Lehmuskoski

“Opiskelin Sisustusakatemiassa lukuvuoden 2014-15. En ollut opiskellut mitään vuosikausiin, joten oli ihanaa olla pitkästä aikaa aikuisena koulussa, saada oppia uusia asioita ja kuunnella luennoilla asiantuntevia sisustusguruja.

Opintojeni aikaan työskentelin sisustuslehden toimituksessa. Hain koulutuksesta entistä syvempää näkemystä ja tietopohjaa työhöni, sillä pohjakoulutukseni on ihan muulta alalta.

Sisustusalan koulutuksen läpikäyminen oli yksi haaveeni, jonka toteuttaminen sitten sysäsi toteuttamaan muitakin haaveita, kuten haaveen yrittäjyydestä.

Tällä haavaa työskentelenkin yrittäjänä ja vapaana toimittajana. Teen paljon muun muassa sisustukseen ja asumiseen liittyviä artikkeleita sanoma- ja aikauslehtiin ja nettiin. Toimin aktiivisesti Sisustustoimittajien yhdistyksessä.

Sisustusakatemien käyminen on antanut minulle syvää ymmärrystä sisustamisesta ja tiedollisia ja taidollisia eväitä jokapäiväisen työni tekemiseen asumisen asioiden parissa. Se on myös kehittänyt makuani ja visuaalista silmääni. Suosittelen.”

www.susannalehmuskoski.fi

 

- Susanna Lehmuskoski
Saija Baer

“Viihdyin erinomaisesti Sisustusakatemian kursseilla. Ilmapiiri oli energisoiva, rento ja innostunut. Asiantuntijaluentojen ja kenttäkäyntien lisäksi teimme kuhunkin aihepiiriin liittyviä käytännön harjoitustöitä. Kurssin päätyttyä perustin oman yrityksen. Toimintaa on Porvoon Taidetehtaalla ja Italian Le Marchessa. Maalaan taideteoksia, myös tilaustyönä sekä teen sisustusstailauksia räätälöitynä.”

saijabaer.weebly.com

 

- Saija Baer
Nina Möller | Bang Interiors Helsinki

“Jag började studera vid Sisustusakatemia under tiden vi renoverade vårt hem. Vi hade köpt en ny lägenhet som undergick rörsanering och vi ville samtidigt renovera hela lägenheten som var i mycket dåligt skick. Jag var vårdledig med mitt första barn och väntade mitt andra. Jag har alltid varit intresserad av inredning (tack vare min mamma och mormor) och det kändes som ett naturligt val då jag under vårdledigheten funderade på något nytt istället för mitt gamla jobb.

Studierna var intressanta och de gick bra att kombinera med övriga vardagssysslor eftersom föreläsningarna oftast var kvällstid och under vissa veckoslut. Även om jag själv inte jobbade samtidigt jag studerade vid Sisustusakatemia, kan jag tänka mig att det går bra att kombinera just p.g.a. tidtabellen. Att lära sig att skissa och de självständiga uppgifterna samt slutarbetet, upplevde jag som mest givande.

Målet med studierna var att en dag jobba med inredning på sätt eller annat. Då jag inledde studierna var det ännu oklart hur och var jag skulle jobba, men klarnade under studierna då jag diskuterade detta med min vän som också studerat inredning vid en annan skola i ett tidigare skede. Vi beslöt att slå oss ihop, bilda eget företag och chansa! Det visade sig vara ett bra beslut när vi snart tre år senare kan blicka tillbaka och se var vi är nu. Vi grundade Bang Interiors Helsinki Ab och under det senaste året har vi inte gått en dag utan jobb. I början var det självklart lugnare och vi hade enstaka kunder, men efter ungefär ett år kom vi igång och kunder har rekommenderat oss vidare. Det är vi förstås mycket glada för! Som marknadsföring använder vi oss också mycket av sociala medier vilket ger en stor spridning.”

www.banginteriorshelsinki.com

 

- Nina Möller

“Sisustusakatemian sisustussuunnittelijan koulutus antaa hyvät perustiedot alalla toimimiseen. Koulutus oli hyvin toteutettu kokonaisuus ja kouluttajat olivat asiantuntevia sekä innostavia. Koulutuksen aikana ja sen jälkeenkin on tarjottu mahdollisuuksia osallistua erilaisiin alan tapahtumiin, joissa on ollut mahdollisuus syventää osaamista ja verkostoitua.”

- Ilona Mutanen
terhi lanzett

“Opiskelin Sisustusakatemiassa vuonna 2012 ollessani pienimmän lapseni kanssa hoitovapaalla. Opintojen aloittaminen oli muhinut tuota ennen mielessäni jo joitakin vuosia. Jälkeenpäin ajateltuna ei ole ihan sattumaa, että päädyin alalle. Vietin lapsena aikaa paljon isovanhempieni kanssa. Ukkini oli lähtenyt puusepän opintoihin oppipojaksi jo 14- vuotiaana ja jatkoi aikuisena myös metallialan hommiin, mummini oli taas ompelija. Lapsena näin siis paljon remontoimista ja rakentamista, ympärilläni tapahtui aina jotakin jännää ja sitä oli kiva seurata. Leikki-ikäisenä kuulemma istuin mummini ompelukoneen alla keräillen putoavia kangaspaloja ja suunnittelin niistä nukeille ja barbeille vaatteita.

Erilaiset materiaalit ovat olleet aina kiinnostukseni kohde olipa kyseessä puu tai pehmeä pinta. Päädyin tekstiili- ja vaatetusalalle, jota opiskelin 7 vuotta valmistuen vestonimiksi. Tekstiilialan heikon työllistymistilanteen vuoksi pohdin, mitä haluaisin tehdä oikeasti työkseni. Olimme tehneet mieheni kanssa 3 mittavaa remonttia ja sisustusalan opinnot alkoivat kiinnostamaan. Aloitin opiskelut Sisutusakatemiassa ja koulupäivät olivat ihanaa vaihtelua hoitovapaalla olemiseen lasten kanssa. Koulussa sain hyvän käsityksen alan monimuotoisuudesta ja sain hyvän pohjan perusasioista. Koulutus antoi minulle itsevarmuutta ja vahvisti päätöstäni suunnata sisustusalalle ja ryhtyä yrittäjäksi.

Kurssillamme sain tutustua mahtaviin uusiin tyyppeihin, joiden kanssa vaihdamme edelleen säännöllisesti kuulumisiamme. Vanhat kurssikaverimme ovat tsempanneet myös minua yrittäjyyden alkutaipaleella ja jokaiselle meille alalle jääneelle on löytynyt ikään kuin oma suunta tekemiseemme.

Jatkoin opiskelua valaistuksen ja 3D- mallintamisen saralla. Jatkuva oman ammattitaidon kehittäminen on tärkeää. Jokainen projektini, asiakkaani tai asiakasperheeni ovat hyvin erilaisia. Siksi työ onkin niin kiinnostavaa ja mielekästä! Oma vahvuuteni on remonttikohteiden suunnittelussa ja tekstiileissä. Projektini ovat kestoltaan pitkiäkin ja olen käytännössä mukana usein aivan arkkitehdin ensimmäisistä luonnoskuvista aina viimeisimpien taulujen ja tyynyjen asetteluun saakka.

Asioin paljon työmailla ja asiakkaani arvostavat paljon hyvää kommunikointitaitoa ja projektin hallintaa. Kouluaikana vierailimme myös erilaisissa yrityksissä ja saimme oppia suhdeverkoston hoitamisesta. Työni on pääsääntöisesti yksin tekemistä mutta asioin päivittäin useiden eri toimijoiden ja eri osaajien kanssa, joita tarvitsen projekteissani.

Aloitin yrittäjänä 2015 vuoden alussa. Tällä hetkellä teen kokopäiväisesti sisustusalan töitä koko Uudellamaalla. Tekstiilialalla olen toiminut aikaisemmin yrittäjänä kuuden vuoden ajan, joten yrittäjyys ei ollut minulle ihan uusi juttu. En varmaankaan olisi kuitenkaan tässä ellen olisi lähtenyt opiskelemaan alaa Sisustusakatemiassa.”

www.pilkeinterior.com

 

- Terhi Lanzett